Psichologija Kasdien

apie kasdienius dalykus – paprastai

Spalvos ir spalviukai: geltona – laisvė tavo valiai

Kai buvai vaikas, tikriausiai mėgai geltoną spalvą. Dauguma vaikų ją renkasi, o besirinkdami šypsosi :). Nes geltona – tai optimizmas. Nes geltona – tai linksma šviesa. O su šviesa prasideda nauja diena – daug žadanti ir atverianti naujas galimybes – daug naujų galimybių… Ir daug įdomybių.

Geltona – pati lengviausia, pati lakiausia spalva. Tokia skrendanti ir spurdanti, tokia „nepasėda“… Kaip ir tu vaikystėje. O gal ir dabar? Jei mėgsti geltoną, vadinasi tave tiesiog traukia  nauji dalykai, tu nori mokytis, sužinoti, rasti, išmėginti… O galbūt tu trokšti patirti kažką tokio, kas vadinama nuotykiais. Ir ne taip svarbu, kurioje srityje. Nuotykių juk pilnas gyvenimas! Bet tik „geltonieji“ juos taip gerai pajunta ;). Norėtumei ir tu, na, retkarčiais? Padraugauk su geltona. Ji pamažu, atsargiai, be jokios prievartos paskatins tave.

Geltona – tai naujos galimybės, naujos įžvalgos ir drąsūs, kartais net įžūliai drąsūs ar neprotingi ir nepamatuoti žingsniai jų link. Bet – kas nerizikuoja, tas…   ir nepatiria to džiaugsmo, kurį žada geltona. Nekenti geltonos? Tau ji atrodo nerimta, nesolidi? Jei atmeti ją, atmeti ir savo džiaugsmą. Ir – kas liūdniausia –  net nepabandęs…

Geltona saulės šviesa skatina keltis ir pradėti naują dieną. – Eik, – sako ji. Ir visi dienos gyvenimui sutverti gyviai jai paklūsta. Jei saulės nėr, jei diena tiesiog labai apniukusi, neretas pasijunta kiek prislėgtas. Padėk sau – kad ir geltona elektros šviesa. Leisk akims jos matyti daugiau, nei būtina įžiūrėti raides baltame lape.

Geltona spalva yra ir laki, ir „besvorė“ – todėl ji lengvai ir greitai sklinda. Taip geltona simbolizuoja laisvą, nevaržomą plėtimąsi. Psichologiškai tai yra sprendimas, atomazga. Geltona atpalaiduoja, išlaisvina, padeda rasti išeitį. Tiksliau – ji tik paskatina tos išeities ieškoti, o juk rasi ją tai tu pats :).

Geltona – tai išsilaisvinimas. Nuo to, kas trukdo, varžo, nuo to, kas tau yra sunku. Jei būtent taip ir jautiesi – suvaržytas, apsunkintas kuo, įspraustas į rėmus, kurių nebegali pakęsti – ieškok pagalbos išeidamas į geltoną erdvę. Tai gali būti tiesiog geltonai apstatytas kambarys. Geltona pienių pieva šalia kelio. Puokštė geltonų narcizų ant stalo. Geltona rožė sode.

Kažkas pasakė, kad geltona gėlė  reiškia pavydą ar pyktį? Na, tai turbūt tik todėl, kad tai – neužgniaužtas pyktis, kurį tas, kuris pyko, galiausiai sugebėjo išreikšti, išlaisvinti. Ir padėjo jam – spėkit – kas? Ogi geltonas gėlės žiedas ;)… Nes geltona spalva padeda mums patiems atpalaiduoti savo valią, leisti sau sakyti, daryti, galvoti laisvai laisviausiai tai, ką iš tiesų norime.

Geltona – tai laisva valia. Laisvė tavo valiai. O gal esi įpratęs ją – savo valią – slopinti? Stengies visuomet prisiderinti prie kitų? Darai ne tai, ko nori, bet tai, ko iš tavęs tikimasi? Jauties įspraustas į rėmus? Esi nuolat  dėl to įsitempęs? Net pilve jauti tūnant įtampą? Paieškok pagalbos geltonoje… Ji paskatins tave reikšti ir savo valią.

Geltona drąsina tavo vidinį „aš“. Nutiesia jam kelią. Skatina eiti. Kai jis taps stipresnis, pats bus drąsus :). O jei jauti, kad šiuo metu jam reikia paramos – pasikviesk geltoną. Kaip? Na, kad ir… susirask geltoną drabužį. Ar pasimėgauk geltonų medetkų arbata geltoname puodelyje. Bet geriau – drabužį ar kokį daiktą, kurį nešiojies su savim. Kad ir kiti matytų. Nes tai, kaip mus vertina kiti, ir tai, kaip mes vertiname save patys, yra labai glaudžiai susiję. Kaip manot, kuriam automobiliukui – ryškiai geltonam ar santūriam pilkam – bus lengviau padaryt kairį posūkį spūsties metu? Tiesiog būdami „geltonoje“ rolėje mes sau leidžiame daugiau, o mus matantys kiti tarsi žino, kad šis „egzempliorius“ greičiausiai leis sau daugiau…

Taip geltona žaidžia. Ir skatina žaisti. Žaismingai žiūrėti į viską. Nesureikšminti. Nebūti pernelyg rimtiems.

Geltona – tai lūkesčiai. Optimistiniai, žinoma. Susiję su idealais. Ir idealiais sprendimais. Tai viltis, kad viskas yra  įmanoma, ir kad įmanoma būti laimingu. Tie, kas nebeturi tokių vilčių (pesimistai sako – iliuzijų), tas – … na, jis tiesiog pasijunta besąs beviltiškoje padėtyje…  ar nusivylęs…  ir dažniausiai bjaurisi geltona spalva. Ir tau taip nutiko? Pamažu prisijaukink geltoną – o su ja į tavo gyvenimą pamažu grįš ir svajonės. Na, visai gali būti,  jog vėliau – ir galimybės…

Ir žinoma, geltona yra pastebima spalva. Lengvai atkreipia dėmesį. Signalizuoja apie galimybes (ir akcijas išpardavimų metu 🙂  ) ir sako:  „Ei! Nepraeik pro šalį!“.

natūrali psichoterapija. Parašė Eglė Masalskienė. Komentarų dar nėra

Komentuok

Vardas
El. paštas
WWW
Komentaras