Psichologija Kasdien

apie kasdienius dalykus – paprastai

Spalvos ir spalviukai: raudona – laikas veikti, ir greičiau!

Raudona – labai graži ir labai stipri spalva. Ne? Tau – ne? Na, dėl grožio tai galima ir nesiginčyti ;), bet jėgos ji turi be galo daug, juk negali nesutikti. Net jei ji tau ir nemiela,  ta raudona…

Tas, kas turi daug  jėgos, gali daug nuveikti. Raudona – tai aktyvumas ir veikla. Energija, besiliejanti per kraštus. Greitis. Turi daug darbų? Reikia suspėti? Negalima nieko pražiopsoti? Vadinasi, esi tarsi kokiam „raudonam“ periode. Ir greičiausiai tas, kas į tave panašus, tuo metu tau turėtų patikti – todėl patiks ir raudona. Jūs abu būsite vienas kito „stiprikliai“ 🙂 – tol, kol neperdegsite… Nes kol yra vidinio noro ir užsidegimo veikti – tol raudona padeda šiuos dalykus realizuoti.

Raudona – tai aktyvios dienos darbai. Ne šiaip sau darbai dėl malonumo – raudona mėgsta rezultatą. O rezultatas mėgsta raudoną ;).

Raudona visais laikais buvo valdžios ir jėgos simbolis. Karališka valdovų spalva. Ji neleidžia abejoti – privalai jai paklusti. Ir tuojau pat! Kaip raudonam šviesoforo signalui. Kitaip – pasekmės ne kokios… Raudona įspėja, draudžia, nurodo. O tu privalai priimti teisingą sprendimą – ir čia negali būti jokių išvedžiojimų ir filosofavimų- sprendimas bus teisingas, arba ne. Ne be reikalo draudžiantys ženklai yra raudoni.

Jei tau reikia susikaupti ir išspręsti „taip“ arba „ne“ atsakymus turinčias užduotis, ypač jei laikas yra ribotas arba tu tiesiog nenori gaišti pernelyg ilgai – raudona spalva padės. Pasibrauk ką raudonai užsirašinėdamas ar skaitomame tekste. Susižymėk raudonais žymekliais svarbiausias vietas. Įsigyk sąsiuvinį raudonais viršeliais. O jei ir šiaip mėgsta šią spalvą – pasirūpink keliais raudonais akcentais, kurie suteiks tavo darbo vietai daugiau energijos – tuomet kai tik ateisi į tą vietą, ta energija „užves“ ir tave.

Bet nesitikėk, skatindamas save raudona, priimti itin kūrybiškų sprendimų. Niuansai, nestandartinės įžvalgos – tai labiau ne aktyvios dienos, o mėlynos vakaro prieblandos meto reikalas… Ar brėkštančio naujo ryto pirmų geltonos šviesos spindulių darbas… Tyrimai parodė, kad raudonas fonas padeda spręsti greitai ir teisingai „taip/ne“ tipo uždavinius ir tas užduotis, kur įmanomas tik vienas teisingas atsakymas, o mėlynas fonas – apsvarstyti daug įvairių galimybių ir sukurti jų „miksą“, taip pat – sukurti kažką visiškai nauja.

Raudona – tai ryžtas. Impulsyvumas. Greit priimami sprendimai. Kartais – per greit, deja… ir neapgalvojus. Nes raudona liepia ilgai nesvarstyti, pasinaudoti išankstiniu žinojimu, patirtimi arba pasikliauti pirmu impulsu, jei tokios patirties nėra. Raudona gali skatinti ir veikti tiesiog dėl to, kad būtų veikiama, kad tik nesustojus… Kol veikiu – tol gyvenu, taip mąsto mėgstantys raudoną.

Jei pavargai – raudona tau nebepadės… Tiksliau, ji gal ir galės tave užkūrenti darkart, trumpam, bet taip ji tave gali ir visiškai išsekinti. O išsekimo atveju žmonės paprastai vengia raudonos, atmeta ją. Tuomet raudona erzina. Ir nieko gražaus joje nebelieka… tik skausmingas dirginimas.

Raudona sustiprina skausmo pojūtį. Ir ne tik skausmo… Pasiūlius paragauti tos pačios rūšies kavos, tik iš skirtingų pakuočių (raudonos, mėlynos, geltonos ir rudos), visi ragavusieji vieningai nubalsavo, kad raudonoji kava buvo pati skaniausia ir kvapniausia. Tai gal tuomet ir kepsnys raudonu kraštu apvedžiotoje lėkštėje bus gardesnis? Na, bent jau apetitą tai sukels tikrai… Kaip ir raudona staltiesė. Tad, jei norite neišlaidaudamas pamaitinti didelį būrį svečių, gerai pagalvokite, ar tikrai raudonai dekoruotas stalas jums nepridarys rūpesčių ;).

Raudona – tai stiprios emocijos – nesvarbu ar tai bus agresija, ar seksualiniai troškimai, ar žvėriškas apetitas, ar begalinis poreikis lenktyniauti. Tokios aistros nenori būti valdomos protu. Jei jų per daug tavo gyvenime, gal ir raudonos per daug? Nebestimuliuok savęs papildomai, geriau išbandyk kitas spalvas. Arba – atvirkščiai – per mažai… Na, per mažai gal ne tiek pačios raudonos, bet jos globojamų dalykų – valdžios, jėgos, veiklos, rezultatų…

Raudona yra drąsa. Vidinė jėga. Pasitikėjimas savo galia. Na žinoma, taip pat raudona padeda pagąsdinti kitus – matai, koks aš… ! Ne be reikalo indėnai ir papuasai raudonai karo ženklus paišydavo ant veidų.

Raudona – tai karo žygis, užpuolimas ir pergalė. Tai grobis.

Taip pat raudona, žinoma, yra tiesiog gyvybingumas. Ir visų gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų aktyvumas. Veikiant raudona šviesa didėja kraujospūdis, greičiau plaka širdis, dažnėja kvėpavimas… taip mes gyvename! Ir gyvename greitai!!    Išbandyk – apsirenk ką raudona, pasikabink raudonas užuolaidas, palaikyk rankose raudoną knygą, pasigrožėk raudona gėle, raudonu raudonu saulėlydžiu… – ar jauti, kaip greitėja noras gyventi?

natūrali psichoterapija. Parašė Eglė Masalskienė. Komentarų dar nėra

Komentuok

Vardas
El. paštas
WWW
Komentaras